2010. július 2., péntek

Kendermagos receptek

Rita szokás szerint kendermagos finomságokat hozott a potluck-ra. Az uborkának volt a legnagyobb sikere, mire észbe kaptam, már csak 1-2 falat volt a tálon, a gyerekek (Adrienne ovis fiai) annyira imádták, szinte mind ők ették meg.
Az egyik tálban egy isteni karalábé saláta volt, a másik tál pedig tele volt uborka-falatkákkal.
(a nyers hántolt kendermag nem pirított, és nem is hántolatlan. A pirított kendermagnak más az íze, a hántolatlan kendermag pedig nagyon jól kicsírázik, de olyan, mintha a diót pucolás nélkük a kemény héjával együtt akarnánk megenni)


Kenderes-Karalábé saláta:


1 nagy fej karalábé
1 kicsi répa
pici citromlé

A zöldségeket meghámozzuk, majd aprítóval feldaraboljuk és pár csepp citromlét öntünk rá és állni hagyjuk.
Elkészítjük hozzá az öntetet.

Öntet:
1/2 csésze nyers hántolt kendermag ( fél órára, fél csésze vízbe áztatva)

1 k.k. mexikói fűszerkeverék
pici cayanne bors
1/2 k.k. kurkuma
2,5 k. k. őrölt fehér mustárpor
1 evőkanál citromlé

A hántolt kendermagot a vízzel együtt aprítógépbe (v. turmixgépbe) tesszük és az összes hozzávalóval együtt jó krémessé daráljuk. Egy hígabb, majonézhez hasonló krémet kell hogy kapjunk.
Majd az öntetet rálocsoljuk a karalábés salátára, jól összekeverjük és fogyasztás előtt 1-2 órára hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.

Kendermagos uborka falatok


2 közepes uborka
1/2 csésze nyers hántolt kendermag
0,5 dl víz
1 gerezd fokhagyma
kapor ízlés szerint


A kendermagot a többi hozzávalóval krémesre turmixoljuk. A krém sűrű legyen, különben ki fog folyni az uborka közül.
Az uborkákat felkarikázzuk és két szelet közé kenderkrémet kenünk, majd egymás mellé helyezzük őket egy tányéron.

A kendermagról:

Kendermag (kimásolva a www.natursziget.com oldalról)
A kendermag 20-25% fehérjét, 20-30% szénhidrátot és 35% élelmi rostot tartalmaz, az utóbbiak közül 32% vízben oldhatatlan. Emellett sokféle ásványi anyag megtalálható benne, így a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor, a kén, a vas és a cink. A benne lévő fehérjék nyolcféle esszenciális aminosavat tartalmaznak, ráadásul az ember számára legmegfelelőbb arányban. A növényi fehérjeforrások közül csupán a szójabab előzi meg a teljes fehérjetartalom tekintetében, az utóbbi azonban sok embernél emésztési zavarokat okoz, míg a kendermag fehérjét könnyű megemészteni. Bőségesen tartalmaz esszenciális zsírsavakat: eikoza-pentánsavat (EPA), dokoza-hexánsavat (DHA), valamint gamma-linolénsavat (GLA). A kendermagból préselt olaj az ómega-3 és az ómega-6 esszenciális zsírsavakat az ideális 3:1 arányban tartalmazza. Ideális tápanyagként a kendermag alkalmas a hiányállapotok megszüntetésére, a szervezet táplálására. Hasznos fogyókúrázóknak is, mert a gyomor falát különleges olajréteggel vonja be, így jelentősen csökkenti az éhségérzetet. Alkalmazásával úgy lehet fogyni, hogy közben szervezetünk semmilyen szükséges tápanyagban nem szenved hiányt. Mivel gazdag rostokban, hatékony vastagbéltisztító, emellett kiválóan használható székrekedés, valamint aranyér esetén. Kiváló esszenciális zsírsav forrásként jól alkalmazható minden olyan degeneratív megbetegedésben, amelyben az oxigén hiánya jellemző. Segítségével a létfontosságú szervek és szövetek több oxigénhez jutnak. Ezért hasznos lehet szív- és érrendszeri betegségekben, továbbá cukorbetegség, sclerosis multiplex (SM), az immunrendszer csökkent működése, ízületi gyulladás és fájdalmak, lassú sebgyógyulás, a belső elválasztású mirigyek működési rendellenességei és a férfi nemzőképesség csökkenése esetén. Javítja a vér koleszterinszintjét, a bőr egészségét, segíti az egészséges haj és körmök növekedését.

2 megjegyzés:

Istvánd írta...

Szia!
segítenél a kendermag beszerzésében, nagyon szeretném kipróbálni.
Az apródon is hirdet egy illető, de nem tudom az jó-e, amit madár eleségként hirdetnek :-)
Üdv: István

Gitta írta...

Kedves Istvánd, küldj nekem levelet a gitta@nyersetelakademia.hu e-mail címre, és elküldöm a kendermag elérhetőséget.
üdv: Gitta